CELIK IT

Nama : Nur Husna Qairina Binti Mohd Firdaus
Umur : 9 tahun
Ahli : 2023

Latar belakang

Husna Qairina merupakan pelajar tahun 3, SK Felda Mempaga 01. Beliau sering datang ke PEDI Felda Mempaga 3 untuk  menggunakan kemudahan komputer dan internet. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

  • Sebelum mengikuti kelas di PEDI Felda Mempaga 3, beliau tidak mahir menggunakan perisian asas komputer.  

  • Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI
 • Semenjak mendaftar menjadi ahli, beliau mula mengikuti kelas e-Tuisyen online yang dianjurkan oleh PEDI pada setiap hari minggu. Beliau juga aktif mengikuti kelas dan bengkel asas ICT yang dianjurkan di PEDI. Kini beliau mahir menggunakan perkakasan, perisian asas komputer seperti Microsoft Word, Excel, Powerpoint, Paint dan enjin carian.

  Asas dan kemahiran yang dipelajari di PEDI telah memudahkan beliau melaksanakan tugasan sekolah yang diberikan.

WhatsApp Image 2023 12 03 at 4.03.30 PM 1

 

 

USAHAWAN

Nama : Mariam Md Zain
Umur : 52 tahun
Ahli : 2023

Latar belakang

Puan Mariam berumur 52 tahun merupakan suri rumah yang mula menceburi bidang perniagaan online bermula awal tahun 2023.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Pada awalnya, beliau merupakan pengguna tegar produk Amway dan mulai berminat untuk menjadi ejen produk tersebut kerana berpuas hati dengan keberkesanan produk Amway.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Beliau mula mendaftar sebagai ahli Pusat Ekonomi Digital Felda Mempaga 3 dan kerap mengunjungi PEDI untuk menggunakan perkhidmatan komputer dan internet.

Dengan sokongan dan bimbingan petugas PEDI, beliau kini mahir menggunakan komputer dan melayari laman web untuk urusan perniagaannya. Beliau turut mengikuti kelas keuasahawanan seperti bengkel fotografi dan kelas Tiktok yang dianjurkan di PEDI.

Kini beliau telah memiliki komputer riba sendiri, namun masih mengunjungi PEDI untuk mendapatkan sebarang bantuan dan tunjuk ajar daripada petugas PEDI. Kini beliau aktif mengiklankan produk ini di platform media sosial, Whatsapp dan Telegram Group. Kesungguhan beliau mula membuahkan hasil apabila mampu menjana pendapatan bulanan dengan hasil komisen jualan produk Amway.

 

WhatsApp Image 2023 12 02 at 3.59.57 PM

 

 

CELIK IT

Nama : Nur Danisha Darvna Binti Mohd Faizal
Umur : 12 tahun
Ahli : 2023

Latar belakang

Danisha sering datang ke PEDI Felda Mempaga 3 untuk  menggunakan komputer dan perkhidmatan yang disediakan di PEDI. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

  • Sebelum mengikuti kelas di PEDI Felda Mempaga 3, beliau tidak mahir menggunakan perisian asas komputer.  

  • Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI
 • Semenjak mendaftar menjadi ahli, beliau mula mengikuti kelas asas komputer di PEDI. Beliau turut mengikuti kelas e-Tuisyen online yang dianjurkan oleh PEDI pada setiap hari minggu. Kini beliau mahir menggunakan perkakasan, perisian asas komputer dan enjin carian Google. Selain itu, beliau juga aktif mengikuti kelas dan bengkel asas ICT yang dianjurkan di PEDI

  Asas dan kemahiran yang dipelajari di PEDI telah memudahkan beliau melaksanakan kelas pembelajaran secara online di rumah.

  

319830779 3320164031559461 7664325721142709337 n

 

CELIK IT

Nama : Nurul Farisya Maisara Bt Mohd Faizal
Umur : 11 tahun
Ahli : 2023

Latar belakang

Farisya mendaftar pelajar tahun 5 SK Felda Mempaga 2 merupakan cucu peneroka Felda Mempaga 3. Farisya mula mendaftar sebagai ahli PEDi kerana ingin mengikuti kelas e-Tuisyen yang dianjurkan di PEDI

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

  • Sebelum mengikuti kelas di PEDI Felda Mempaga 3, beliau tidak mahir menggunakan perisian asas komputer dan tidak lancar membaca.

    

  • Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI
 • Semenjak mendaftar menjadi ahli, beliau mula mengikuti kelas asas komputer seperti Microsoft Word, Excel dan Powerpoint. Selain itu.beliau turut mengikuti kelas e-Tuisyen online yang dianjurkan oleh PEDI pada setiap hari minggu, antara subjek yang menjadi pilihannya ada Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Kini beliau mahir menggunakan perkakasan, perisian asas komputer dan enjin carian Google. Selain itu, kemahiran dan minat dalam pembelajaran turut meningkat. Dengan minat dan usaha beliau berjaya menunjukkan peningkatannya dalam pembelajaran

404210955 3530220713858730 6782342065276895075 n

 

 

USAHAWAN

Nama : Aslina Binti Ahmad
Umur : 41 tahun
Ahli : 2023

Latar belakang

Puan Aslina Binti Ahmad yang berumur 41 tahun merupakan suri rumah yang mula menceburi bidang perniagaan sejak beberapa tahun yang lalu bagi mengisi masa lapang dan menambah pendapatan keluarga.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Pada awal perniagaan ini, beliau menjalankan perniagaan secara offline kepada kenalan terdekat sahaja.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Beliau mula mendaftar sebagai ahli Pusat Ekonomi Digital Felda Mempaga 3 dan  kerap pengunjungi PEDI untuk menggunakan perkhidmatan yang disediakan.

Dengan sokongan dan bimbingan petugas PEDI, beliau kini mahir menggunakan computer dan melayari laman web untuk urusan perniagaannya. Beliau mula aktif mempromosikan produk jualannya di atas talian melalui medium Facebook. Perniagaan beliau semakin berkembang dan permintaan daripada pelanggan kian bertambah.

320562101 552985526676710 476955789322496016 n